На пола смо друге деценије у 21. веку, па је дошло време да се одради ретроспектива најбољих филмских остварења у том периоду. На благајнама су највећу доминацију остварили суперхеројски и филмови по књигама за младе, али и поред њих било је прегршт добрих филмова свих жанрова за све профиле гледалаца.

Петер Брадшо, критичар листа Гуардиан припремио је листу од 50 најбољих филмова од 2010-14. Ми смо за вас издвојили 15 остварења са његове листе.

1. Four Lions (Kris Moris, 2010)

Крис Морис је у овој комедији о муслиманским бомбашима самоубицама у Британији свима показао како направити смртно озбиљан и дубок, али истовремено урнебесан филм.

 

2. Деверуше (Paul Feig, 2011)

Комедија у продукцији Џада Апотоуа окупља врхунску женску глумачку поставу у својеврсном женском одговору на све оне мушке комедије из исте кухиње. КомичаркаКристен Виг бриљира у главној улози, а одговорна је и за сценарио.

3. Дрво живота (Terens Malik, 2011)

Култни режисер Теренс Малик снима ретко, али због свог статуса међу поштоваоцима филма у стању је да ангажује најбоље глумце за мале паре (овог пута Бреда Пита, Џесику Честејн, Шона Пена…) . Филм је остварио велики успех међу критиком, па га ни награде нису заобишле. Највреднија од њих је свакако Златна палма у Кану.

4. Уметник (Michel Hazanavicius, 2011)

Први француски филм који је добио Оскара у категорији најбољег филм, као и Оскара за најбољег глумца и режисера, представља прави куриозитет у данашњем времену с обзиром на то да се ради о немом филму у црно-белој техници.

5. Љубав (Mihael Haneke, 2012)

Веома дирљив филм о тешким изборима с којима је суочен старији брачни пар пред неминовношћу болести и смрти.

6. Mастер (Pol Tomas Anderson, 2012)

У једном од последњих филмова Филипа Симора Хофмана, Пол Томас Андерсон приказује како се ветеран из Другог светког рата мучи у прилагођавању на цивилни живот, и који је у својој потрази за смислом набасао на секту која је делимично инспирисана стварним почецима сајентологије.

7. Левијатан (Andres Zvjagnicev, 2014)

Овај филм познатог руског режисера је инспирисан библијском Kњигом о Јову, и представља својеврстан пресек стања руског друштва приказан кроз драму појединца у борби са корумпираним локалним моћницима.

8. Меда (Set Mekfarlejn, 2012)

Бизарна комедија о авантурама Maрка Валберга и његовог меде Теда, осим хумора нуди и истраживање мушко женских односа, или пре критику мушкараца који имају проблема са везивањем и никако не могу да одрасту.

9. Несрећна Џасмин (Vudi Alen, 2013)

Вуди Ален не престаје да снима запажене филмове у којима уживају и публика и критика. Кејт Бланшет је добила Оскара за своју улогу богаташице која не може да се помири са разводом од мужа и спуштањем на нижу социјалну лествицу.

10. Плаво је најтоплија боја (Abdellatif Kechiche, 2013)

Француски филм о одрастању је још један добитник Златне палме на листи. Интересантно је да је филм адаптација графичке новеле.

11. Ђанго (Kventin Tarantino, 2012)

У Ђангу се Тарантино опробао у једном од својих омиљених жанрова, шпагети вестерну. Резултат је још један филмски хит, са пуно незаборавних сцена и ликова.

12. Залеђено краљевство (Kris Bak, Dženifer Li, 2013)

Овај Дизнијев анимирани мјузикл базиран на бајци Снежна краљица остаће запамћен по својим незаборавним музичким нумерама.

13. The Grand Budapest Hotel (Ves Anderson, 2014)

Прича о хотелу и његовом власнику кога игра Ралф Фајнс у измишљеној земљи Зубровка у времену аналогном периоду између два светска рата успео је да измами осмехе гледаоцима широм света. Донекле старомодна screwball комедија, али са стандардним шмеком Веса Андерсона, ће сигурно завршити са пуно награда на крају фестивалске сезоне.

14. Boyhood (Ričard Linklejter, 2014)

Најоригиналнији филм на листи је дело Ричард Линклејтера који је снимао одрастање једног дечака невероватних 12 година.

15. 12 година ропства (Stiv Mekvin, 2013)

Ова драма снимљена по истоименим мемоарима Соломона Нортапа је један од најпотреснијих филмова у последње време. Прича прати слободног афроамериканца у Америци 1841. године који као жртва завере завршава на плантажи као роб.

 

magister