Обраћање матурантима и будућим средњошколцима – директор

Драги ученици,

Пре одласка на распуст желим да вам се захвалим на дивној сарадњи коју смо имали током године, а која нам је донела више знања и јачи интелект.

Такође, желим да вам се похвалим да је ово година у којој смо постигли још боље резултате из пријемних и матурских испита ,него прошле, не само из математике (стандардно), већ и из српског и комбинованог теста. Резултати комбинованог теста су најбољи до сада.

Од вас смо примили десетине порука захвалности и то нас чини радосним и даје нам енергију да будемо још бољи, упорнији и истрајнији.

Остали сте ми у срцу као дивни, вредни, културни и истрајни. И због тога, хтео бих да са вама да поделим неке важне чињенице.

Почетак средње школе ће, сасвим сигурно, бити делимично стресан, јер је другачији концепт рада од оног на који сте навикли у току досадашњег школовања. Јако је важно да се потрудите ,већ на самом почeтку, како би почетне оцене биле највише. Психолошки, човек се касније руководи оценама које је претходно добио или дао. Стога је добро да прве оцене буду петице, како бисте и себи показали да сте ученици највишег формата. То значи да је потребно да потражите помоћ родитеља да вам помогну да се дисциплинујете од првог дана средње школе.

Мој најтоплији савет свима вама је да математику редовно радите, без обзира на смер, јер је средња школа захтевнија од основне. Математика ће вас учинити напреднијима од вашег окружења, јер вишегодишње решавање математичких задатака доприноси томе да интелект постане супериорнији и изграђенији. То је инвестиција у себе самог. Разбијајте предрасуде да је математика непотребна ученицима друштвеног смера. Она ће вас издићи изнад просека и ојачаће вам логику, пропорционално времену које сте провели на тој врсти тренинга. Будите у кораку са рачунарском технологијом, јер је то корак којим корача модерна наука. Читајте лектиру, чак и када вам је тема задатог књижевног дела досадна. Читање обогаћује речник, и чиме год да се будете бавили у животу, склоност ка складном формулисању мисли, било писменом или усменом, може вам само помоћи, никако одмоћи.

Не тражите лакши пут. Идите захтевнијим путем, јер ће вас унапредити. Не плашите се изазова и тежине. Захваљујући њој, постаћете већи и самопоузданији. Немојте да бирате само једноставније. Лакши пут гледају стари људи, јер немају довољно снаге. Ми морамо и можемо и више и боље.

Педагогија захтева пуно одрицања, пожртвованости и борбе, како са уобичајеним проблемима тако и са, понекад, погрешним ставовима родитеља, и то на штету детета.

Парафразираћу вам неке ставове науке који су у вези са поменутим.
Презаштићена деца нису сналажљива (једна од дефиниција интелигенције је моћ сналажења у новонасталој ситуацији), јер им се уклањају препреке и изазови, што успорава њихов развој и јачање самопоуздања.

Да би се развијао, мозак мора да буде стимулисан. Уколико није, смањује се број неуронских веза у њему. Мозак постаје просечан или испод просека. Дакле, настаје биолошки одговор који није оно што ми желимо и хоћемо. То је на штету развоја мишљења, знања и анализе.

Не заборавите, сви велики људи, било да су научници, глумци, музичари или спортисти, истичу један, свима заједнички, закључак, а то је да су свој успех постигли са великом муком и радом, великим трудом и залагањем.

Савети имају вредност тек оног тренутка кад се освесте. Када освестите да је нешто за вас добро, тада почиње напредак. Освестите да ћете само трудом направити још веће ствари. Не плашите се тога, већ будите срећни што ћете нешто постићи.

Дисциплина је кључ успеха. Надам се да смо успели да, управо том дисциплином, искористимо максимално време које смо имали на часовима. Понекад није било лако, али сад смо јачи.

Желим вам леп одмор, да се лепо проведете и наградите себе за свој постигнути успех, увек сходно величини постигнутог циља.

Желим вам да у будућности вредно инвестирате у себе, јер ће та инвестиција бити на вашу личну радост, радост ваше породице, нашег народа и нашег друштва у целини.

Миодраг Звијер Магистер,
Власник, оснивач и директор Магистер-а

magister