Драги ученици,

Пре одласка на распуст желим да вам се захвалим на дивној сарадњи коју смо имали током године, а која нам је донела више знања и јачи интелект.

Желим да вам се похвалим да смо, ове године, били бољи него претходне, што је постало наша традиција.

Од вас смо примили десетине порука захвалности и то нас чини радосним и даје нам енергију да будемо још бољи, упорнији и истрајнији.

Почетак средње школе ће бити стресан, услед уласка у другачији концепт рада од оног на који сте навикли у току досадашњег школовања. Јако је важно да се потрудите, на самом почeтку, да почетне оцене буду највише, како бисте и себи показали да сте ученици највишег формата. Потребно да потражите помоћ родитеља да вам помогну да се дисциплинујете од првог дана средње школе.

Мој, снажан, предлог свима вама је да математику редовно радите, без обзира на смер, јер је средња школа захтевнија од основне. Математика ће вас учинити напреднијима и истаћи разлику у окружењу. Вишегодишње, интензивно, бављење математиком, кроз решавање задатака који су увек нови изазови за наш мозак, утиче на развој логичких потенцијала наше свести. То је важна инвестиција за сваког човека и представља брижан део знања сваке породице, која у основи има унапређење. Разбијте предрасуде да је математика непотребна ученицима друштвеног смера. Она ће вас издићи изнад просека и ојачаће вам логику, пропорционално времену које сте провели на тој врсти тренинга. Будите у кораку са рачунарском технологијом, јер је то корак којим корача модерна наука. Читајте лектиру, чак и када вам је тема задатог књижевног дела досадна. Читање обогаћује речник, и чиме год да се будете бавили у животу, склоност ка складном формулисању мисли биће део ваше интелектуалне естетике.

Не тражите лакши пут. Идите захтевнијим путем, јер ће вас унапредити. Не плашите се изазова и тежине. Захваљујући њој, постаћете већи и самопоузданији. Немојте да бирате само једноставније. Лакши пут гледају стари људи, јер немају довољно снаге. Ми морамо и можемо и више и боље.

Не будите лењи. Будите истрајни.
Презаштићена деца нису сналажљива (једна од дефиниција интелигенције је моћ сналажења у новонасталој ситуацији), јер им се уклањају препреке и изазови, што успорава њихов развој и јачање самопоуздања.

Да би се развијао, мозак мора да буде стимулисан. Уколико није, смањује се број неуронских веза у њему. Мозак постаје просечан или испод просека. Дакле, настаје биолошки одговор који није оно што ми желимо и хоћемо. То је на штету развоја мишљења, знања и анализе.

Не заборавите, сви велики људи, било да су научници, глумци, музичари или спортисти, истичу један, свима заједнички, закључак, а то је да су свој успех постигли са великом муком и радом, великим трудом и залагањем.

Савети имају вредност тек оног тренутка кад се освесте. Када освестите да је нешто за вас добро, тада почиње напредак. Освестите да ћете само трудом направити још веће ствари. Не плашите се тога, већ будите срећни што ћете нешто постићи.

Дисциплина је кључ успеха. Надам се да смо успели да, уз помоћ дисциплине, искористимо максимално време које смо имали на радионицама. Понекад није било лако, али сад смо јачи.

Желим вам леп одмор, да се лепо проведете и наградите себе за свој постигнути успех, увек сходно величини постигнутог циља.

Желим вам да, у будућности, вредно инвестирате у себе, јер ће та инвестиција бити на вашу личну радост, радост ваше породице, нашег народа и нашег друштва у целини.

Миодраг Звијер Магистер
директор

Magister