Mihailo_Petrovic_Mika_Alas_(1868-1943)

МИХАИЛО ПЕТРОВИЋ АЛАС
(Београд, 06.05.1868 — Београд, 08.06.1943)

“Мика Алас. Име које представља синоним за највиша достигнућа у једној области националне културе, као Вук, Његош, Тесла, Пупин, Милутин Миланковић. Знан не само прегаоцима науке, већ и обичним људима. Човек своје средине, али и научник светског гласа. Успео је да нашу научну средину изведе из заосталости и отвори просторе новим нараштајима математичара.
Модели електронских рачунских машина који се производе у нашој земљи носе име ‘Алас'; у школама за успех ученика уведена је диплома ‘Михаило Петровић Алас'; једна улица и књижара у Београду носе његово име; у студијама кибернетичара, данашњих математичара, теоретичара књижевности присутно је дело Мике Аласа; и клубови младих математичара носе име овог изузетног ствараоца математичких наука”.
проф. Драган Трифуновић, Михаило Петровић Алас

“Објавио је велики број проналазака, научних радова, уџбеника и путописа са поморских путовања, али по свом научном раду спада у највеће српске математичаре. Као највећи стручњак за диференцијалне једначине, предавао је многим генерацијама студената. Ипак, поред тога што је био велики научник и човек изузетно признат у круговима високих интелектуалаца, познат је и по томе што се дружио са обичним људима. Као страствени риболовац добио је надимак Алас. Био је познати београдски боем, свирао је виолину и имао је своју музичку групу “Суз”.”

Magister